کاربرد اینورتر شبه سینوسی

Application of pseudo-sine inverter

اینورتر چیست؟

یکی از مهم ترین تجهیزات در کارخانجات بزرگ و با حجم تولید بالا، اینورتر است. اینورترها، مبدل های برق هستند که وظیفه آن ها تبدیل جریان مستقیم (DC) به جریان متناوب (AC) است. اینورترها در حقیقت  بر عکس یکسو کننده ها عمل می کنند. این قطعه پر کاربرد دارای هیچ قطعه متحرکی نیستند و با توجه به طراحی و قابلیت هایشان دارای کارکرد های زیاد و گسترده ای هستند. یکی از کاربردهای اصلی آن استفاده از سلف و خازن، موج مربعی تولید شده به وسیله اینورترها است. به گونه ای که آن را  به موج سینوسی تبدیل می نماید. دامنه و فرکانس این موج سینوسی به وسیله  تقویت کننده ی تعبیه شده در آن متغیر است. اینورترها بر اساس نوع بار دارای دو نوع تک فاز و سه فاز هستند. همچنین از نظر شکل موج خروجی به سه نوع موج مربعی، موج سینوسی خالص وموج شبه سینوسی تقسیم بندی می گردند.

اینورتر شبه سینوسی چیست؟

سیگنال خروجی این نوع از اینورتر شبیه به موج سینوسی است با این تفاوت که توانایی تولید یک موج سینوسی کامل و خالص را ندارد. در اینورتر شبه سینوسی  قبل از جا به جایی فاز وقفه‌هایی صورت می پذیرد. یکی از موارد مهمی که زمان خرید اینورتر باید به آن توجه داشته باشید، سرعت تغییر قطبیت موج ها است. سرعت تغییر قطبیت موج‌ ها در اینورتر شبه سینوسی از مثبت به منفی با سرعت بالایی انجام می شود. در نتیجه شکل موج ایجاد شده شباهت بیشتری به یک موج مربعی دارد تا قوس گردی که موج سینوسی خالص دارا است. البته موج  سیگنال تولیدی اینورتر شبه سینوسی نسبت به اینورتر موج مربعی پیچیده تر است. اما به خالصی اینورترهای موج سینوسی نیست و افت ولتاژ آن ها نسبت به سایر اینورتر ها نیز نسبتا بیشتر است.

اینورتر های شبه سینوسی در یک سیستم برقی نقشی مانند قلب در بدن را ایفا می کنند و برق مستقیم DC  ورودی از باطری یا سایر منابع تغذیه را طی دو مرحله به برق 220 ولت شهری تبدیل می نمایند. در مرحله اول برق مستقیم را به یک برق مستقیم DC با ولتاژ بالاتر تبدیل می کنند. در مرحله بعد تبدیل آن به برق 220 ولت شهری صورت می پذیرد.

کاربرد اینورترها

استفاده از اینورترهای شبه سینوسی در ابزارهای پر کاربرد با توجه به اینکه مبدل جریان مستقیم AC به جریان متناوب DC هستند و و نیز به دلیل قیمت مناسب تر و کیفیت بالا بسیار متداول است. این نمونه از اینورترها دارای بازدهی نسبتا بالایی هستند و بیشترین کاربرد و استفاده آن ها برای دستگاه های غیرموتوری و بدون المنت است. نکته قابل توجه اینکه اینورترهای شبه سینوسی دارای موج کامل نیستند.

تفاوت اینورتر موج شبه سینوسی با اینورتر موج سینوسی

معمولا اینورتر موج سینوسی در زمینه های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. مهم ترین فاکتوردر صنعت برای انتخاب و خرید اینورتر یا خرید درایو مد نظر قرار دادن ویژگی های بار است. اینورتر موج سینوسی و اینورتر موج شبه سینوسی از نظر قیمت نیز بسیار با هم متفاوت هستند.از نظر قیمت، با توجه به نسبتا ساده بودن مدار اینورتر شبه سینوسی، در نتیجه قیمت این نمونه اینورتر به نسبت اینورتر موج سینوسی پایین تر است. اما مهم ترین تفاوت شکل موج سینوسی و شبه سینوسی، تغییرات فرکانس است. شكل موج برق شبكه مورد استفاده به عنوان ورودی دستگاه های الكتریكی همچنین الکترونیکی، شكل منحنی سینوسی است. لازم به ذکر است که بهترین، مناسب ترین و کاربردی ترین شکل موج برای تجهیزات حساس الکترونیکی، شکل موج سینوسی است. زیرا سایر شکل موج های متناوب غیرسینوسی دارای مولفه های فرکانسی بیشتر از پنجاه هرتزهستند که به عنوان فرکانس های ناخواسته در حقیقت نقش اختلال یا نویز را ایفا می نمایند. در نتیجه در بعضی موارد باعث ایجاد اختلال در عملکرد این تجهیزات و خرابی آن می گردند.

انتخاب نوع اینورتر

با توجه به تفاوت قیمت اینورترها لازم است که بر اساس وسیله مصرفی و مورد استفاده خود، انتخاب و خرید اینورتر را انجام دهیم.

در صورتی که قصد استفاده از وسایل برقی حساس مخابراتی، پزشکی، IT  و فناوری همچنین وسایل موتور دارمانند پمپ آب، یخچال، کولرو …را داریم که در آن ها نیاز به دقت و قدرت بالا است اینورتر سینوسی در اولویت خرید قرار می گیرد. اما اگر قصد به کار بردن وسایل روشنایی همچنین استفاده از لوازمی را دارید که دارای حساسیت کم تری هستند و نیاز به قدرت بالا برای راه اندازی و روشن نمودن آن ها نیست با توجه به قیمت پایین تر اینورتر های شبه سینوسی، می توانیم این نمونه اینورترها را انتخاب و خرید نماییم. به کارگیری اینورترهای موج شبه سینوسی برای تأمین انرژی وسایلی مانند شارژر تلفن، بخاری، وسایل روشنایی و تهویه مطبوع همچنین برای بارهای مقاومتی که با سرعت زیاد بالا نمی روند، بسیار مناسب و مقرون به صرفه است.

نکته مهم در مورد اينورترهاي شبه سينوسي فن آن است که نبايد به طور مداوم کار کند. زیرا علاوه بر مصرف برق، باعث ايجاد صدا همچنین کاهش عمر فن و سوختن آن و در نتیجه آسیب دیدن اینورتر مي شود.

شاخصه های رایج اینورتر های شبه سینوسی

از مشخصات اکثر اینورترهای شبه سینوسی می توان عملکرد واقعی بر اساس میزان توان نامی ، سهولت راه اندازی و استفاده برای کاربر، راندمان بالا، کنترل کردن تغییرات خروجی توسط برنامه، دارا بودن مدار قطع کن، محافظ اتصال کوتاه ورودی و خروجی، دارا بودن مدار کاهنده صدا، خروجی ایزوله، تحمل اضافه بار، کنترل ولتاژ بالا و پایین و کنترل راه اندازی مجدد برای حفاظت از باتری همچنین قیمت مناسب و کیفیت بالا و …  را اشاره کرد.

کاربرد اینورترهای شبه سینوسی

با توجه به راحت تر ایجاد شدن موج تولید شده توسط اینورترهای موج شبه سینوسی و نیز نیاز کم تر و ساده تر به تجهیزات الکترونیکی لازم برای تولید آن ها، این اینورترها جزء ارزان ترین و مناسب ترین نمونه های اینورتر هستند. تجهیزات بسیار زیادی وجود دارد که با استفاده از اینورترهای شبه سینوسی عملکرد خوبی دارند. البته استثناهایی وجود دارد که ممکن است در صورت به کارگیری این نمونه از اینورتر ها آسیب ببینند. مانند دستگاه های دارای موتور مانند یخچال ها و فن ها و … همچنین دستگاه های دارای تایمر دیجیتال و تایمر برقی مانند تسترها و مایکروویوها و تجهیزات دارای عملکرد مبتنی بر کنترلرهای الکتریکی دما با سرعت متغیر و … هستند.

از اینورترهای شبه سینوسی برای مصارف روشنایی و انواع لامپ ها، تجهیزات صوتی و تصویری مانند تلویزیون و لپ تاپ و رایانه و تبلت و ویدئو، انواع موزیک پلیرها ، دوربین های دیجیتال و … استفاده می شود. همچنین امکان راه اندازی طیف وسیعی از وسایل برقی آشپزخانه مثل  اتو، کباب پز، ریش تراش ،همزن و پنکه و بسیاری از وسایل دیگر با این نوع اینورتر امکان پذیر است.

جمع بندی

در این مقاله با اینورتر شبه سینوسی، مزایا و کاربردهای مختلف آن آشنا شدیم. نکته حائز اهمیت در مورد این قطعه این است که امکان استفاده از آن در دستگاه های پیشرفته، قدرتمند و حتی دستگاه های کوچک و کاربردی در منزل وجود دارد. برای خرید این قطعه کاربردی توجه داشته باشید که صرفا از فروشگاه های معتبر و همراه با ارائه گارانتی اقدام به خرید کنید.

باز هم بیشتر بخوانید

مطالب بیشتر در آموزش کار با درایو

کاربرد اینورتر تک فاز

کاربرد اینورتر تک فاز

 در دنیای صنعتی و مدرن امروز، هر روزه شاهد به کار گیری فزاینده و نقش بی بدیل موتورهای الکتریکی تک فاز و سه فاز در

کاربرد اینورتر سه فاز

  امروزه برای راه اندازی کردن و شروع کار موتورهای الکتریکی سه فاز و تک فاز که در پمپ های کشاورزی، و خط تولید کارخانه

نیاز به مشاوره دارید ؟
سوال خود را در واتساپ بپرسید
درود، سوالات و مسائل خود را با کارشناسان فروش و خدمات درایو مطرح کنید.